05/03/2018
  • El passat 24 de febrer va tenir lloc a la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova (Barcelona-Nou Barris) una jornada participativa del projecte «Alimentem Collserola. Promoció de la transició agroecològica a Collserola».
  • Durant la sessió es va presentar la proposta de «Pla d’Acció per promoure la transició agroecològica a Collserola» pel període 2018-2020, i es van crear els grups de treball per impulsar les línies estratègiques d’actuació previstes en el pla.
  • Hi van participar unes 80 persones, que van prioritzar les accions a desenvolupar en els àmbits de la producció agrària professional, el con-sum agroecològic i l’educació agroecològica, entre d’altres.

L’objectiu de la jornada del 24 de febrer era presentar a tota la ciutadania la proposta de Pla d’Acció 2018-2020 per promoure la transició agroecològica a Collserola i crear els grups de treball que impulsin l’execució de les línies estratègiques d’actuació previstes en el pla.

La proposta de Pla d’Acció ha estat elaborada de forma participativa en els últims mesos, dins els òrgans formals de participació del projecte (Grup Motor i Comissió de Seguiment), a partir de la identificació dels reptes per a la transició agroecològica del sistema alimentari en l’àmbit d’influència del Parc Natural.

La jornada va començar amb la presentació del projecte i de l’esquelet del Pla d’Acció, que integra més de 80 accions per promoure la Transició Agroecològica a Collserola. A mig matí la vuitantena d’assistents es van dividir en grups de treball per prioritzar quines accions desenvolupar i començar a definir el pla de treball: Activitat agrària professional, Nova pagesia i accés a la terra, Consum agroecològic i Circuits Curts de Comercialització, Educació Agroecològica, Xarxa d’horts rurals i Comunicació.

El resultat  ha estat la priorització d’aquestes accions:

  • Creació d’un banc de terres per facilitar l’accés a la terra
  • Enfortir els mercats de pagès existents i promoure’n de nous
  • Fomentar el desenvolupament de programes educatius que treballin el cicle alimentari de forma integral a les escoles i impulsin la transició agroecològica en el sistema alimentari escolar
  • Creació de la xarxa d’horts rurals de Collserola
  • Dissenyar i executar el pla de comunicació participatiu del projecte

La propera cita serà el 6 de maig a la Fira Agrícola de Collserola a Vallvidrera, organitzada per la cooperativa de consum Can Pujades, on cada grup presentarà el Pla de treball per l’acció triada i continuarà el debat per avançar cap a la Transició Agroecològica de Collserola.

Durant la jornada també es va poder visitar l’exposició ‘Conreus i pastures a Collserola’ sobre l’activitat agropecuària a la serra i la marca de garantia producte de Collserola. A la primera part de la sessió també hi van assistir representants de les entitats que participen al programa de voluntariat ambiental del Consorci “Col·laborem amb el Parc”.

El projecte «Alimentem Collserola. Promoció de la transició agroecològica a Collserola» va començar a caminar a mitjans del 2016 amb l’objectiu de transformar els sistemes alimentaris dels municipis del Parc Natural de la Serra de Collserola per fer-los més justos i sostenibles. Els promotors del projecte són el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i els ajuntaments del Parc Natural. L’Associació Arran de terra és l’entitat que dinamitza i coordina l’execució del projecte.

Fotografies
Dades de contacte

Arran de terra. Eines per la Dinamització Local Agroecològica

Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola

compartir