-- 21/11/2017

El passat dissabte 18 de novembre es va realitzar la sessió Alimentem Collserola on es van identificar més de 200 iniciatives que estan promovent l’Agroecologia i la Sobirania Alimentària al Parc Natural de Collserola

El passat dissabte 18 de novembre va tenir lloc al Casal de Torreblanca de Sant Cugat del Vallès la jornada Alimentem Collserola. L’objectiu era donar a conèixer i promoure la participació de la ciutadania en el projecte de Promoció de la transició agroecològica a Collserola, que va començar a caminar a mitjans del 2016 amb l’objectiu de transformar els sistemes alimentaris dels nou municipis del Parc Natural de la Serra de Collserola per fer-los més justos i sostenibles.

Hi van participar una cinquantena de persones tant veïns i veïnes, a títol individual, com representants d’entitats, col·lectius i administracions dels diferents municipis del Parc. El projecte està sent impulsat pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola amb el suport de diferents ajuntaments del Parc Natural, i dinamitzat per l’Associació Arran de terra.
La jornada va donar el tret de sortida al procés participatiu que ha de permetre validar la Diagnosi del sistema alimentari de Collserola, realitzada conjuntament amb la pagesia del Parc i altres agents i, ja al 2018, dur a terme el disseny del Pla d’Acció per promoure la transició agroecològica a Collserola.

Durant la jornada es va presentar el projecte i els principals reptes i potencialitats dels diferents àmbits del sistema alimentari de Collserola: la producció, la comercialització i el consum, així com l’educació agroecològica o el patrimoni agroalimentari, entre d’altres.
Al llarg del matí es van conèixer algunes de les experiències que ja estan impulsant la Transició Agroecològica al Parc: el projecte de l’associació l’Ortiga a Can Montmany, l’experiència de la cooperativa l’Olivera a la masia de Can Calopa de Dalt, el productor de la Floresta La Rural de Collserola, els grups de consum de Can Pujades i La Civada, el Mercat de Pagès de Sant Cugat, el projecte educatiu sobre agroecologia del Centre d’Educació Ambiental Can Coll i altres iniciatives com Reruralitzem 9barris, Can Masdeu o l’Organització santcugatenca d’Educació Ambiental OSEA.
Finalment, també es va realitzar entre tots els assistents un mapatge on es van identificar gairebé 200 iniciatives que promouen l’agroecologia i la Sobirania Alimentària a Collserola, amb l’ajuda de tots els assistents.

Durant la jornada, els més menuts van participar en el taller de l’Ortiga «Fem un hort», que va permetre recuperar part de l’hort de Torreblanca.
La sessió es va cloure amb un vermut musical al bar del Casal, en el que els assistents van poder seguir debatent en un ambient més distès.
La propera cita d’aquest procés participatiu serà el 24 de febrer, data en que tindrà lloc una nova sessió amb l’objectiu de dissenyar un Pla d’Acció per promoure la transició agroecològica a Collserola.

Fases del projecte

compartir