A -- a

Rehabilitació integral del Castell de Torre Baró

S’ha recuperat per a la ciutadania el Castell de Torre Baró, un edifici emblemàtic situat a l’extrem oriental de la serra de Collserola. Un magnífic mirador a la ciutat i al Vallès que inclou un espai expositiu de divulgació històrico-naturalística i un punt d’informació del Parc Natural.

El castell està situat en una de les principals portes d’entrades de visitants al Parc, tant d’usuaris que accedeixen a peu des dels barris propers com de ciclistes. Forma part de l’àmbit d’estada del Mirador de Torre Baró, punt d’inici del futur passeig-mirador de les aigües, un cop s’enllesteixin els trams pendents, previstos per aquest mandat.

La recuperació d’aquest espai és un projecte d’Hàbitat Urbà i el Districte de Nou Barris, de l’Ajuntament de Barcelona, en què ha participat el Museu d’Història de la Ciutat (MUHBA), Barcelona Activa, l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC).

El passat 11 de novembre es va fer la roda de premsa de presentació del projecte a la ciutadania amb l’intervenció de l’ Alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives; la regidora del districte de Nou Barris, Irma Rognoni; el president de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, Arnaldo Gil; i el Vicepresident Executiu del (CPNSC), Josep Perpinyà.

 

Localització del castell de Torre Baró. Font: CPNSC. Base cartogràfica: GoogleEarth

 

La recuperació de l’edifici i entorns

L’edifici consta de cinc plantes. A la primera s’ha instal·lat un espai expositiu amb informació històrica del castell i del Parc Natural de Collserola, amb un mapa a gran escala de la serra i un plafó divulgatiu dels valors naturals de l’espai. La última planta s’ha habilitat com un gran mirador a la vall del Besòs, les planes de Barcelona i al Vallès i la Serra de Marina, amb plafons explicatius de les diferents panoràmiques i de la història de l’indret.

A l’exterior de l’edifici s’ha habilitat una plaça-mirador que permet tenir vistes panoràmiques de l’entorn, un espai que també servirà per dinamitzar algunes activitats de les entitats dels barris de Torre Baró i Roquetes i que conté uns plafons amb informació històrica del castell i la seva relació amb la zona.

A més de la recuperació arquitectònica de l’espai, també s’ha instal·lat una il·luminació ornamental, amb llums LED a les finestres de la segona i tercera planta, de colors i programables.

Aquest mateix dissabte es farà una jornada de portes obertes en què hi haurà tallers, visites guiades, així com l’encesa de la nova il·luminació ornamental de l’edifici. 

 

Un patrimoni protegit

La recuperació del castell de Torre Baró és una llarga reivindicació veïnal, icona del barri. L’edifici va néixer l’any 1905 amb la intenció d’esdevenir un hotel, dins del desenvolupament d’una ciutat jardí a la serra de les Roquetes, però va quedar inacabat així com tot el projecte d’urbanització. El Pla Parcial Torre Baró – Vallbona – Trinitat Nova de 1969 amenaçava el castell, però la seva suspensió el 1973, gràcies a la lluita veïnal, va aconseguir salvar-lo. El 1987, l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb el Consorci, va habilitar l’edifici i l’espai colindant com a mirador, però el tancament al públic de l’edifici i els diferents episodis d’ocupació l’havien deixat fora d’ús, fins aquest mes de novembre.

 


El castell. Font: CPNSC
Interior de l'edifici. Font: CPNSC Plaça - mirador. Font: CPNSC
Tercera planta edifici. Font: CPNSC Vistes panoràmiques des de la plaça. Font: CPNSC
Roda de premsa de presentació del projecte. Font: Aj. Barcelona  

 

Enllaços:

  • Més informació sobre la Jornada de portes obertes al Castell >>>
  • Recull notícies >>>

 

CPNSC, 14 de novembre de 2014

Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
Ctra. de l'Església, 92. 08017 Barcelona. T: 932 803 552

MAPA WEBCONTACTEAVISOS LEGALS

Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers per recollir informació estadística sobre les consultes rebudes. Si segueixes navegant, considerem que ho acceptes.