A -- a

Xai de collserola

Pla agropecuari | Marca de garantia | Xai de Collserola | Tomàquet Mandó | Mandarines de Can Carlets

El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola va començar la reintroducció controlada de ramats d’ovelles i cabres l’any 1995 pel manteniment de les repoblacions de pins realitzades a finals de la dècada dels 80. Actualment hi ha quatre ramats: un a Montcada i Reixac, un a Sant Just Desvern, un altre entre Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei, i un de més recent al Papiol.
 

Aquests ramats són extensius i pasturen tot l’any per la serra de Collserola i només se’ls complementa l’alimentació amb alfals, palla i gra (ordi principalment) en èpoques de cria i de climatologia adversa (principalment sequera). És una pastura de secà que forma part de l’aprofitament tradicional de mosaic del paisatge mediterrani. El maneig tradicional d’aquests ramats es gairebé ecològic, i només no ho és pels complements alimentaris (no provenen d’agricultura ecològica) i per alguns tractaments veterinaris. La previsió és que a partir de 2014 els propietaris dels ramats es donin d’alta al Consell Català de la Producció Agrària Ecològica.
 

La raça principal d’ovella és la Ripollesa i la raça principal de cabra és la Blanca de Rasquera. Les dues són races autòctones catalanes adaptades a la pastura mediterrània. Tot i això encara hi ha alguns caps de bestiar d’altres races però la intenció és que vagin a menys i finalment només restin la Ripollesa i la Rasquera. Aquestes races són poc lleteres, i menys en les dures condicions de pastura de Collserola.
 

Els pastors comercialitzen els xais, normalment bastant grossos i mal pagats, a carnissers i intermediaris que s’emporten tot el benefici. El que es pretén és que els productors comercialitzin conjuntament els xais, homogeneïtzant el producte i buscant qualitat amb valor afegit. La idea és produir un xai de 8-12 kg de canal, amb 65-80 dies, que hagi mamat fins el darrer dia, però que ja hagi menjat sòlid a partir dels 20 dies i que ja hagi sortit a pasturar alguns dies.
 

La comercialització del ‘Xai de Collserola’ es fa mitjançant l’empresa DePastura SL, www.depastura.com

 

Agents implicats

  • Ramaders que pasturen a Collserola
  • Escorxadors i sales de desfer
  • Transportistes de bestiar
  • Subproductes
  • Agricultors ecològics d’extensius a Collserola
  • Agricultors ecològics d’extensius fora de Collserola
  • Espais agraris propers
  • Associacions de consumidors
  • Restauració
  • Experiències similars
  • Altres agents: administracions, entitats i associacions
     

Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
Ctra. de l'Església, 92. 08017 Barcelona. T: 932 803 552

MAPA WEBCONTACTEAVISOS LEGALS

Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers per recollir informació estadística sobre les consultes rebudes. Si segueixes navegant, considerem que ho acceptes.