Nom: Itinerari 1
Per a qui? Aficionat
Recorregut: Anada i tornada
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 18,1 km
Temps: 1h30
Desnivell: +84  -65
Inici: Àrea de lleure de Sant Pere Màrtir. Plaça Mireia
Final: Àrea de lleure de Sant Pere Màrtir. Plaça Mireia
Connexió amb altres itineraris: Passejada 6, Passejada 7

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Si sou ciclistes experimentats o si sou un grup nombrós us recomanem que eviteu aquest itinerari els caps de setmana, ja que és un indret especialment freqüentat per molts usuaris i moltes famílies que hi van a passejar a peu o en bicicleta.

Coneguda també com a carretera de les Aigües, aquesta pista ens ofereix un itinerari que, tot i ser de llarg recorregut, l'hem classificat com a fàcil ja que pràcticament no presenta desnivell, a excepció d'una rampa pavimentada que trobem al cap de poca estona d'haver iniciat el recorregut. La rampa entrega a una passera de fusta que ens porta fins el Mirador dels Xiprers on trobarem una font si cal refer-nos de l'esforç. Superat aquest desnivell, el recorregut es presenta totalment planer i permet travessar la meitat de la serra de Collserola, des de St. Pere Màrtir fins el Pla de les Maduixeres, al peu del Tibidabo (512 m.). La pista, situada a mitja muntanya, dóna una visió panoràmica primer del Baix Llobregat i, després, de la ciutat de Barcelona i els elements que la singularitzen com ara l'Eixample i alguns edificis que destaquen per la seva magnitud.
És un itinerari no circular, d'anada i tornada. L'itinerari s'inicia a la plaça Mireia d'Esplugues, però també el podem començar i acabar a l'altre extrem, al Pla de les Maduixeres (Barcelona). Una tercera possibilitat si fer tot el passeig us sembla molt llarg, és agafar el funicular de Vallvidrera, amb el que haurem connectat des de els FGC, i baixar a la parada que porta el nom de carretera de les Aigües. Quedarem pràcticament a mig camí, des d'on podrem fer mig tram en direcció a un dels dos extrems. L'itinerari ofereix unes vistes excepcionals prenent-lo en un sentit o l'altre.

 

 


 

 

  

Nom: Itinerari 2
Per a qui? Aficionat
Recorregut: Circular
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 5,6 km
Temps: 35 min
Desnivell: +167  -167
Inici: Àrea de lleure de de la Salut
Final: Àrea de lleure de de la Salut
Connexió amb altres itineraris: Itinerari 9, Passajada 2

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Itinerari de tipus circular relativament suau i poc exigent que no presenta dificultats, adequat per a persones poc habituades al ciclisme. En el primer tram de camí, es permet la circulació de vehicles, tot i que no és abundant, cal tenir-ho present. A banda del punt de sortida, no trobarem al llarg del recorregut cap punt d'avituallament o serveis. Penseu sortir proveïts com a mínim d'aigua si el feu a l'estiu.

L'itinerari s'inicia a l'àrea de lleure de la Salut, al municipi de Sant Feliu de Llobregat. No s'hi accedeix en transport públic, hi arribarem en bicicleta o en cotxe. Iniciada la ruta, anirem veient el canyissar que ressegueix el torrent i ens acompanya arran de camí. Travessarem el curs de la riera just davant de tres àlbers majestuosos d'uns 25-30 metres d'alçada. Els descobrirem pel color verd clar de les fulles, que destaquen sobre el fons homogeni de la vegetació. A l'hivern sense fulla, els reconeixerem pel color clar de l'escorça. També alguns pins i plàtans destaquen pel seu port i alçada alternant-se en aquest passeig de vora la riera.
Ben aviat arribarem a una gran clariana i cruïlla de camins, ho sabrem perquè a l'esquerra un petit tram d'escales ens descobreix la font de Can Ferriol. En aquest punt ens queda un quilòmetre més de ruta pel Sol del Pi de la Mitja Hora. El farem entrant per la pista que veurem a la dreta i sortint per la de l'esquerra (EO4). És un tram que té algun pendent a l'inici però alterna amb trams planers. En el descens veurem la masia de Can Ferriol. Més endavant un àlber i un roure, un a cada banda del camí, ens marquen l'enllaç de retorn a la clariana.

 

 


 

 

  

Nom: Itinerari 3
Per a qui? Aficionat
Recorregut: Circular
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 10,71 km
Temps: 1h
Desnivell: +227  -227
Inici: Àrea de lleure de Can Coll
Final: Àrea de lleure de Can Coll
Connexió amb altres itineraris: No

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Itinerari circular que no té cap tram de carretera i, per tant, es pot fer amb molta tranquil•litat. Té alguna pujada i baixada pronunciada però no és gaire exigent en el seu conjunt. El paisatge i la zona per on transcorre és molt agradable, ideal per fer entre setmana.

El recorregut s'inicia a l'àrea de lleure de Can Coll (km 2 de la carretera de Cerdanyola a Horta). Després d'unes grans esplanades arran de riera el camí ens endinsa cap el bosc, on podrem descobrir racons frescals i observar la vegetació característica del bosc de ribera com els avellaners, els pollancres i, ja més a prop de l'aigua, les cues de cavall. Passat el pontet sobre la riera prendrem el camí cap a la masia de Can Codina fins a trobar la pista de Can Catà. Abans d'arribar a la casa, ens desviarem a l'esquerra travessant el torrent de Sant Iscle. Després d'una lleugera pujada ens tornarem a desviar per iniciar l'ascens a la serra de na Joana, a trobar el turó Pelat. Arribats al punt més alt, començarem el descens cap a una zona urbanitzada fins a trobar el Parc de la Riera que recorrerem fins la caseta d'informació. Davant mateix, recuperarem la pista de Can Catà que ens durà de retorn a l'àrea de lleure de Can Coll on podrem fer una bona parada.

 

 


 

 

  

Nom: Itinerari 4
Per a qui? Aficionat
Recorregut: No
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 13,29 km
Temps: 1h15
Desnivell: +215  -271
Inici: Estació dels FGC de Sant Cugat
Final: Estació de Renfe Cerdanyola o FGC Universitat Autònoma
Connexió amb altres itineraris: Itinerari 3, Passejada 4, Passejada 5

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

 

 


 

 

  

Nom: Itinerari 5
Per a qui? Aficionat
Recorregut: Circular
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 7,21 km
Temps: 50 min
Desnivell: +271  -271
Inici: Centre d'informació del Parc
Final: Centre d'informació del Parc
Connexió amb altres itineraris: Itinerari 8

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

És un itinerari adequat per practicar la lectura del full de ruta ja que té molts punts de referència. A més, la proximitat a l'àrea urbana, fa que puguem resoldre qualsevol incidència que se'ns presenti en qualsevol moment.

Itinerari circular que s'inicia al Centre d'Informació del Parc de Collserola des d'on us proposem una descoberta pels entorns de Vallvidrera. El recomanem als que en un tram relativament curt de quilòmetres, vulguin descobrir punts d'interès variats: el turó dels Mussols, la font de la Budellera, el pantà de Vallvidrera, l'església de Santa Maria de Vallvidrera (s.X), i l'àrea de lleure que porta el mateix nom. Destaquem especialment el pantà de Vallvidrera, un ambient aquàtic recuperat com a hàbitat per als amfibis del parc i la font de la Budellera, una de les més populars i de gran tradició excursionista.
En quant a la dificultat, trobarem una pujada que es concentra al primer tram. Després el camí se'ns fa planer als entorns de la Budellera. Ben aviat sortirem a les cases de Vallvidrera per fer un tram urbà (c. G.Ferrater i c. Casafranca) fins a sortir a la carretera de Vallvidrera on farem un tram de 150 m. fins al mercat. Des d'allà i en baixada arribarem al pantà, els impressionants plàtans als peus de la caseta del guarda, ens recompensaran de l'esforç. Després de vorejar-lo, i ja de retorn, passarem per l'església de Santa Maria de Vallvidrera i l'àrea de lleure. Continuarem el camí pel torrent fins a sortir a la carretera que travessarem per arribar de nou al Centre d'Informació del Parc.

 

 


 

 

  

Nom: Itinerari 6
Per a qui? Aficionat
Recorregut: Circular
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 9,63 km
Temps: 1h10
Desnivell: +315  -315
Inici: Les Escletxes
Final: Les Escletxes
Connexió amb altres itineraris: No

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Itinerari circular, suau físicament i poc exigent tècnicament tot i que té un parell de trams amb pendent pronunciat. Durant el recorregut ens mantindrem al sector nord-occidental de la serra de Collerola.

....L'itinerari s'inicia al petit municipi del Papiol, a la zona coneguda com Les Escletxes. No s'hi arriba en transport públic, però l'accés des del municipi està ben senyalitzat. Les Escletxes són un conjut de roques de formació calcària. La fragmentació en blocs d'aquestes roques, ha donat lloc a unes esquerdes que en algun punt arriben als 15 metres de fondària i són les que donen nom a l'indret. Després d'aquesta primera observació, enfilarem la pista GO2 en direcció a la Serra d'en Rabassa on anirem descobrint un bosc de transició ja que si bé veiem una pineda ben constituïda, al sotabosc s'hi amaga un emergent alzinar. En aquest recorregut destaquem la vista sobre la senyorial masia de Can Montmany que ens quedarà a mà esquerra després d'agafar la pista GO1. Arribarem fins dalt de la carena des d'on iniciarem un descens pronunciat que ens portarà fins a Valldoreix. Travessarem per un dels carrers urbans i agafarem una pista que durant uns 300 metres de pendent pronunciat ens durà fins a l'Ermita de la Salut on podrem fer un mos si anem proveïts. L'ermita d'estil romànic està en molt bon estat de conservació i destaquem la seva capçalera en forma de trèvol. Ens trobarem als peus del Puig Madrona, fàcilment reconeixible per la torre de guaita. Deixarem l'indret i iniciarem el descens vorejant el Puig del Rossinyol, la visió de l'impressionant castell del Papiol ens acompanyarà fins el punt final del trajecte.

 

 


 

 

  

Nom: Itinerari 7
Per a qui? Aficionat
Recorregut: Circular
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 11,58 km
Temps: 1h15
Desnivell: +324  -324
Inici: C/ Música. Pista Forestal de Can Gelabert (St Just Desvern)
Final: C/ Música. Pista Forestal de Can Gelabert (St Just Desvern)
Connexió amb altres itineraris: No

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Aquest itinerari circular té l’al•licient de combinar estones de paisatge obert i estones on anem ben bé dins del bosc. No és gaire llarg en quant a la distància a recórrer però sí una mica exigent degut a les constants pujades i baixades que no permeten mantenir un ritme constant. L'itinerari està pensat per als qui, a banda d'anar en bicicleta, volen descobrir els entorns i els diferents racons d'una zona que ens ha deixat vestigis d'una intensa activitat humana en el passat. Activitat que descobrirem observant el patrimoni construït i la vegetació agrícola de la zona. El pas del solell a l'obaga també ens permet contrastar passat i present, només cal que observem els diferents elements que al llarg del recorregut van configurant el paisatge.

Entrarem al Parc de Collserola per la pista forestal de Can Gelabert, al final del carrer Música cantonada carrer 11 de setembre de Sant Just Desvern. Aquesta zona d'accés a Collserola que pot semblar molt àrida en el primer tram, ens oferirà ben aviat zones més frescals. L'inici del recorregut ens mostra un entorn marcadament agrícola, garrofers i oliveres ens aniran marcant la ruta. De camí cap a la masia de Can Gelabert, anirem trobant camins i caminets on sempre hi ha gent passejant. Ja més endavant, passarem per l'ermita de la Salut, també àrea de lleure, pel pla de Can Ferriol, la Torre del Bisbe (masia fortificada s. XVII), l'anomenat Fornot de les torres, antic forn de calç que ens queda fora de la ruta; la Torre de Dalt o Santa Margarida de Valldonzella i el coll d'en Solanes. També passarem a prop de la Penya del Moro antic poblat ibèric. En aquest punt haurem de vigilar la velocitat ja que és baixada i un indret força transitat per altres usuaris. Més endavant seguirem el camí de pista que ens retorna fins a Can Gelabert, el mateix que hem agafat en iniciar el recorregut.

 

 


 

 

  

Nom: Itinerari 8
Per a qui? Aficionat
Recorregut: Circular
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 11,26 km
Temps: 1h25
Desnivell: +420  -420
Inici: Estació FGC Baixador de Vallvidrera
Final: Estació FGC Baixador de Vallvidrera
Connexió amb altres itineraris: Itinerari 5, Passejada 1

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Itinerari circular que destaca pel contrats d'ambients per on travessa, ombrívola a la zona de la Budellera i assolellat al seu pas per la Serra de Cardona, punt elevat des d'on tindrem una visió de Vallvidrera, can Llevallol i els Turons de Can Pasqual. Haurem de tenir la precaució en travessar la carretera en el revolt de les Monges.
Sortim de l'estació de ferrocarrils i travessem la carretera pel semàfor. Cap a l'esquerra surt el camí del fondal que ens durà fins la presa del Pantà de Vallvidrera. Vorejant-lo ens adonarem de les seves dimensions, i al mateix temps tindrem la possibilitat de veure o sentir les granotes i alguns dels ocells que hi fan parada. De nou a la presa, iniciarem l'ascens pronunciat camí de Santa Maria de Vallvidrera (s.X), i l'àrea de lleure que porta el mateix nom. Seguirem un bell passeig pel fondal fins al revolt de les Monges, on després de superar un tram d'escales de fusta, travessarem la carretera cap a la coneguda font de la Budellera. Per arribar-hi ens haurem de desviar uns 200 metres del camí, però val la pena ja que és una de les fonts més populars. Hi trobarem una escultura-reproduccció d'una obra d'Antoni Tàpies. Refets del primer esforç, un passeig de til·lers fresc i ombriu passa als peus de la Torre de Collserola i el Tibidabo. Des d'allà, prendrem a l'esquerra el camí antic de Sant Cugat.
Farem camí cap el coll del Gravat fins a una petita clariana des d'on iniciem un segon tram el recorregut que ens durà per una forta baixada a la pista C12 fins al Centre d'Informació de Collserola. Davant mateix, el Museu Casa Verdaguer. El tram final cap a l'estació es pot fer sortint a la carretera pel camí asfaltat o bé per les escales de pedra. Si escolliu aquesta darrera opció cal tenir en compte els vianants que tenen prioritat.

 

 


 

 

  

Nom: Itinerari 9
Per a qui? Aficionat
Recorregut: Circular
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 12,79 km
Temps: 1h30
Desnivell: +465  -465
Inici: Àrea d'estada de Castellciuró
Final: Àrea d'estada de Castellciuró
Connexió amb altres itineraris: No

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Itinerari circular curt però molt exigent. Té dos trams amb fort pendent. Un és a l'inici, on la pujada se'ns presenta llarga i constant fins a Santa Creu, des d'aquí iniciarem la baixada llarga i pronunciada per la vall fins arribar a la riera de la Salut, que ens durà a fer el segon tram d'ascens, ara alternant pendents amb trams planers. Ens caldrà, doncs, reservar forces i no cremar-les en el primer tram.

Iniciem l'itinerari a l'àrea d'estada de Castellciuró; no s'hi accedeix en transport públic, hi haurem d'arribar en bicicleta o en cotxe. El municipi però té estació de Renfe i el tram urbà que cal recórrer per arribar-hi no té gaire complicació, malgrat que sempre ens agafarà en forta pujada. Des del castell, que al s.XII albergà els cavallers de l'Ordre del Temple, enfilem la pista cap a Santa Creu d'Olorda on hi arribarem per la Pedrera de les pissarres negres, antiga explotació minera. Santa Creu és una important àrea de lleure que ha estat tradicionalment zona d'aplecs i trobades, la seva ermita i les grans esplanades per acollir molta gent, en són una mostra. Sortint de l'àrea agafarem una carretera fins a la pista que ens baixarà per la vall de Sant Feliu, tot passant per unes pinedes de repoblació. Just abans d'arribar a l'ermita de la Salut, iniciarem la pujada cap a ca n'Abadal fins el Coll de Can Cuiàs, des d'on continuarem baixant per arribar d nou a Castellciuró on ens espera una font.
Destaquem la vegetació baixa que caracteritza el paisatge d'aquesta zona del Baix Llobregat, un ambient rural i agrícola que es combina amb vegetació arbustiu i forestal. Intenteu descobrir els diferents fruiters: ametllers, oliveres, garrofers, aquests darrers fàcilment reconeixibles per la garrofa, una tavella que ens recorda la mongeta.

 

 


 

 

  

Nom: Itinerari 10
Per a qui? Aficionat
Recorregut: Circular
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 18,11 km
Temps: 1h45
Desnivell: +478  -478
Inici: Parc de la Riera (Cerdanyola del Vallès)
Final: Parc de la Riera (Cerdanyola del Vallès)
Connexió amb altres itineraris: No

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Itinerari circular que s'inicia davant la caseta d'informació del Parc de la riera en direcció a Can Catà. Passat l'aqüeducte deixarem a mà dreta la masia de can Canaletes, custodiada per una filera de lledoners. A l'esquerra camps de conreu i al bell mig, l'ermita de Santa Maria de les Feixes. En direcció al cementiri de Collserola enfilarem cap a la Serra de na Joana, pel camí carener passarem per una de les 13 basses d'extinció d'incendis distribuïdes pel Parc. Davant mateix del Turó de Montcada i a la dreta, la Torre Bones Hores o Llar Joan XXIII. Els dies clars la vista arriba a veure el mar.
Arribem fins el mirador de l'Estrella dins l'àrea de can Cuiàs, prop de les taules hi tenim una font d'aigua potable. Travessem l'àrea per dalt fins a trobar un camí a mà dreta que s'endinsa i fa drecera a enllaçar amb la pista A07. El primer tram ens obliga a baixar de la bicicleta i fer a peu uns 100 mentres ja que el pendent és massa fort. Passem per una zona on destaca la presència del roure i on, a més, s'hi observa la intervenció forestal. Des del camí cap al bosc s'ha fet una estassada de vegetació arbustiva. La ruta també ens porta fins al Passeig de les Aigües i arriba al barri de Torre Baró. Abans, però, tindrem l'opció d'escurçar el recorregut uns 5 quilòmetres prenent un camí alternatiu planer que ens evita baixar a la ciutat i pujar per la pista de can Masdeu. Sinó l'itinerari segueix per la carretera Alta de Roquetes fins la clínica Staurus; trobant a mig camí la font d'en Canyelles on quasi sempre hi ha gent.
Arribats a Can Masdeu enfilem la pista A03, passant per una zona de brolla i prats secs pel vessant solell de la serra fins arribar a can Rius. Creuem la carretera del cementiri per entrar a la pista A04. És un bon punt per parar i contemplar la vista panoràmica de Barcelona. Carenegem pel vessant barceloní deixant a mà dreta la masia de can Ferrer. La carena ens permet canviar de vessant tot prenent la pista A14. El camí és ara una baixada suau que s'accentua més endavant. Seguim en direcció a l'ermita de Sant Iscle pel camí carener fins arribar a una tanca que ens obliga a desviar-nos seguint el descens. Si estem al cas veurem al fons entre la pineda, el Turó de Montcada. Arribant al final del camí, enllacem amb la pista de can Catà fins arribar de nou al Parc de la Riera.

 

 


 

 

  

Nom: Itinerari 11
Per a qui? Aficionat
Recorregut: Circular
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 14,71 km
Temps: 1h45
Desnivell: +550  -550
Inici: Complex esportiu municipal La Bonaigua (St Just Desvern)
Final: Complex esportiu municipal La Bonaigua (St Just Desvern)
Connexió amb altres itineraris: No

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Recorregut circular i exigent pels dos trams durs i amb fort pendent. Cal tenir un cert nivell de resistència física i rodatge sobre la bicicleta. Podem considerar-lo un itinerari per a la pràctica ciclista més que no pas per usuaris que volen passejar pel parc en bicicleta. Tot i així, l'itinerari té diferents punts d'interès que ens faran gaudir de l'entorn

L'itinerari s'inicia al complex esportiu La Bonaigua que trobarem al final del passeig de la Muntanya dins el municipi de Sant Just Desvern. Enfilarem la vall amunt, probablement compartint el camí amb el ramat d'ovelles que hi ha a la zona, o acompanyats del vol dels abellerols que reconeixerem per la seva varietat de colors i el bec llarg. Caldrà estar atents als fils elèctrics on fan descans i als talussos d'argila on fan el niu.
L'itinerari presenta tres trams molt diferenciats. Un primer d'ascens molt pronunciat a l'inici del camí i fins el coll de les torres. En aquest punt, enllaçarem amb el segon tram, el Torrent del Bosc Llarg, zona d'ambient frescal que ens vindrà de baixada i continuarà amb camí força planer. Passarem per les ruïnes de l'antic monestir cistercenc femení, Santa Margarida de Valldonzella, uns arbres ens donen testimoni del jardí que existí en el passat. A l'altra banda del camí, mig amagada dins d'una mina, es troba la font que porta el mateix nom. Sense garanties sanitàries, aquesta font té aigua tot l'any. Us pot passar desapercebuda si aneu a ritme lleuger. Ja més endavant, la imponent Torre del Bisbe (masia fortificada) marca l'inici del tercer tram, ara una pujada llarga i continuada ens durà fins la carretera de Molins.
Farem una carena per una pista fins el turó de Can Castellví on coincidirem amb un tram del GR92 que, en baixada, ens portarà fins a Can Llevallol i el coll de Can Cuiàs. Arribats a aquest punt, creuarem la carretera i continuarem el descens cap a Can Fatjó i Can Carbonell, recuperant d'aquesta manera la vall de Sant Just i retornant al punt d'inici.

 

 


 

 

  

Nom: Itinerari 12
Per a qui? Aficionat
Recorregut: Circular
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 20,65 km
Temps: 2h
Desnivell: +597  -597
Inici: Velòdrom d'Horta
Final: Velòdrom d'Horta
Connexió amb altres itineraris: Passejada 8

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Itinerari circular que transcorre pels dos vessants de la muntanya. Comença a Barcelona baixarem fins el Vallès i recuperarem de nou la ciutat després d'un ascens pronunciat. Com a tram important cal destacar la pujada inicial per la pista de Llars Mundet amb un fort pendent que ens connectarà amb el Passeig de les Aigües. El camí el farem per una màquia, formació arbustiva resultat d'incendis passats on destaca la presència d'alguns pins pinyers. Aquest primer tram ens permetrà gaudir d'una magnífica panoràmica de la plana litoral. Barcelona, als peus, se'n presenta com un mosaic de peces a descobrir.
Després d'un tram planer, enfilarem camí fins el Coll de la Magarola. El vessant barceloní se'ns despedeix amb el Tibidabo donant-nos l'esquena. Els roures tenyeixen de torrat la muntanya si som a la tardor, i ens confirmen que entrem a les obagues del Vallès. Connectarem amb la pista del Pas del Rei, més endavant la carretera d'Horta farà d'enllaç amb can Valldaura. Baixarem un tram de dos quilòmetres, el primer curt i pronunciat. El segon més suau, destaca per la presència de roures al llarg del camí, un d'especialment majestuós al marge dret. Seguirem baixant ara encaixats entre talussos. Cal prendre especial precaució amb la velocitat. El camí segueix sent ombrívol i frescal, ara planer. Cal extremar les precaucions ja que la proximitat a l'àrea de lleure de can Coll fa que trobem força gent passejant. Arribarem a la zona de picnic on podrem fer una parada i descansar.
Iniciem el segon tram, seguint el curs de la riera que travessarem fins a tres vegades. Passarem per una zona de conreus a l'alçada de can Codina. L'ascens el farem passejant per un bosc que manté fresca la molsa als pendents que miren al nord. Alzines, roures, marfulls i brucs ens defineixen el paisatge. Ja dalt de la carena podrem observar les dues valls. La intervenció forestal en forma de franja de protecció, a les bandes del camí, ens amplia el camp visual. Més endavant les vistes sobre la ciutat ens marquen l'inici del descens fins el Velòdrom.

Opció d'agafar a l'àrea de lleure de Can Coll, autobús urbà a Cerdanyola o a Barcelona. (Sarbus): O baixar per la carretera fins a l'estació de Renfe de Cerdanyola o Cerdanyola Universitat.

 

 


 

 

  

Nom: Itinerari 13
Per a qui? Aficionat
Recorregut: Lineal
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 20,55 km
Temps: 2h15
Desnivell: +664  -659
Inici: Estació FGC La Floresta
Final: Estació FGC Les Planes
Connexió amb altres itineraris: Itinerari 6, Itinerari 8, Itinerari 9, Itinerari 11, Passejada 10

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Itinerari no circular que, tot i que l'inici i el final són molt propers, recorre pràcticament tot el sector oest del Parc de Collserola. Fent una ullada al perfil i al nombre total de quilòmetres ens adonarem del nivell d'exigència necessari per dur-lo a terme. Com a compensació, però, la ruta ens ofereix un bell contrast de paisatges, fet que ho permet l'alternança en tres trams del recorregut d'ascensos i descensos pronunciats i constants que ens duran a pedalar fort per les carenes més panoràmiques de la serra, i a un pedaleig suau i tranquil pels fondals de les valls de l'oest de la serra. Podem dir que aquest és un itinerari molt complet en tots els sentits.

L'inici és a l'estació de FGC de La Floresta i el primer tram circula per zona urbana. Ens endinsarem al bosc fent un suau descens pel mateix camí que el GR92. Arribarem a una clariana on conflueix la pista cap a Can Modolell, una construcció que ens sorprendrà a la dreta del camí. Davant mateix, el pontet sobre la Rierada marcarà el primer tram de pujada que, si bé comença suaument, no triga gaire a ser pronunciada i constant fins a la carretera de Molins. El tram de carretera ens permetrà el pas cap a Can Campmany, el Turó del Quirze i Santa Creu d'Olorda, que veurem just davant nostre, al capdamunt de la vall. El tram inicialment de baixada és força agradable però ben aviat la pujada serà constant fins a l'àrea de lleure de Santa Creu on hi apareixerem per darrera, just davant la Pedrera de pissarres negres. Serà el moment de la parada si ho necessitem.
Seguirem cap a la vall de Sant Feliu, la torre de guaita del Parc ens acompanyarà al llarg del camí que ara, en descens, ens durà fins a la Font de Can Ferriol, la Torre del Bisbe (masia fortalesa del s.XII), les ruïnes del convent de Santa Margarida (s.XII) i la font que porta el mateix nom. En aquest punt s'inicia el darrer tram de pendent continuat de quasi dos quilòmetres. El farem pedalant per un bosquet d'alzines joves fins arribar al Coll de les Torres. Continuant per la pista de Can Llevallol, ens sorprendrà la visió espectacular del Tibidabo i la Torre de Collserola. El camí, força planer, passa de resquitllada pels barris de Mas Sauró i Mas Guimbau (Les Planes). Pel camí del turó de l'alzinar, observarem les casetes que ocupen el vessant de la muntanya, i per una pineda de pi blanc acompanyada d'alzines, roures i alguns arboços, arribarem als coneguts berenadors de Les Planes. A dos-cents metres ens queda l'estació de FGC, punt final del recorregut.

 

 


 

 

  

Nom: Itinerari 14
Per a qui? Aficionat
Recorregut: Lineal
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 25,09 km
Temps: 2h30
Desnivell: +677  -567
Inici: Estació FGC Sant Cugat
Final: Estació FGC Baixador de Vallvidrera
Connexió amb altres itineraris: Itinerari 15

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Itinerari no circular físicament i tècnicament molt exigent pel gran desnivell acumulat. Té dos trams clarament definits; el primer tot en pujada és l'ascens fins al Tibidabo i és la part llarga del recorregut. El segon és tot en baixada i el recorregut està pensat per no fer gaire esforç físic, tenint en compte que ja l'hem fet per arribar al cim.

Sortirem de l'estació dels FGC de Sant Cugat del Vallès amb l'objectiu d'arribar fins el punt més alt del Parc de Collserola, el cim del Tibidabo de 512 metres. En direcció a Cerdanyola prendrem un dels carrils bici fins arribar a la rotonda que ens dóna accés a la pista de Can Borrell, un dels restaurants amb més tradició de la serra. Sense arribar-hi, agafarem la pista en direcció al coll de la Torrefera, seguirem per Torre Cendrera, la masia de Can Codonyers, i Can Coll, centre d'informació del Parc obert al públic diumenges i festius. Travessada la carretera de Cerdanyola a Horta i, ja dins l'àrea de lleure de Can Coll, ens dirigirem cap a Can Cerdà, la pista s'enfila fins a trobar la font dels Caçadors. Després per la serra d'en Fotjà, el camí és carener fins el portell de Valldaura. Dalt de tot, travessarem de nou la carretera i farem un tram totalment planer del passeig de les Aigües, fins la cruïlla amb el Pas del Rei. A partir d'aquí iniciem una pujada que ens porta al turó de Santa Maria, farem de nou el canvi de vessant, del Barcelonès al Vallès. Tota aquesta zona ens farà gaudir d'unes vistes excepcionals, tant de la ciutat com de la plana, el coll de l'Erola i el turó de Miralluny ens permetran finalment arribar al cim.
A partir d'aquí, punt culminant de l'itinerari, iniciem un descens força directe fins a l'estació de tren del Baixador de Vallvidrera. És l'alternativa més curta si el que ens interessa és tornar a poc temps al punt d'inici. Iniciarem el descens per la carretera del Tibidabo a Vallvidrera. Arribats al mercat baixarem pel carrer Reis Catòlics fins a trobar el camí que ben a prop ens porta al pantà de Vallvidrera. Sortint a la carretera acabarem de fer els darrers metres fins a l'estació de ferrocarrils. També podrem baixar directament cap a la ciutat de Barcelona o bé, fins i tot, retornat per on hem vingut on trobarem altres alternatives si estudiem un xic el plànol general del parc.

 

 


 

 

  

Nom: Itinerari 15
Per a qui? Aficionat
Recorregut: Circular
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 28,01 km
Temps: 2h45
Desnivell: +681  -681
Inici: Velòdrom d'Horta
Final: Velòdrom d'Horta
Connexió amb altres itineraris: No

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Es tracta d'un itinerari circular força exigent ja que té pujades llargues i constants, tot i que relativament suaus i sense gran dificultat tècnica. Per tant si tenim resistència, el podrem fer bé. Ens caldrà tenir molta precaució en els trams urbans inicial i final, ja que circularem per voreres i en algun moment amb el transit en sentit contrari a nosaltres. En la resta d'itinerari alternem zones obertes al trànsit i zones tancades. A Can Coll travessarem la carretera de Cerdanyola a Horta, i al Portell de Valldaura prestarem especial atenció al trànsit. Atenció també al creuament de la carretera del cementiri de Collserola tot i que no és molt transitada.

Des del Velòdrom ens dirigirem cap el cementiri d'Horta, pel carrer escala Dei anirem a trobar la carretera Alta de Roquetes. Accedirem a Collserola per la pista que queda just davant la clínica Staurus. Passarem per Can Masdeu, Can Ferrer, el Turó d'en Fotjà, Portell de Valldaura i Turó de Magarola; baixarem cap a Sant Medir fins a Can Borrell per la Vall de Gausac, passarem pel Coll de la Torrefera, Torre Cendrera, Can Codonyers i Can Coll, centre d'informació del parc,obert al públic diumenges i festius. Travessada la carretera arribarem fins a Can Catà i l'ermita de Sant Iscle. Enfilarem cap el Coll de la Ventosa i Can Ferrer. Finalment, passarem de nou per Can Masdeu i sortirem per la mateixa pista d'accés al parc, l'AO3.
En ser un itinerari de llarga distància passarem per diferents punts de la serra, això ens permetrà veure indrets i paisatges força variats. Alternarem els dos vessants de la serra que observarem clarament diferents, el Barcelonès amb un pendent curt però pronunciat i el Vallès amb un pendent que davalla suaument. És un itinerari de contrastos, ja que ens endinsarem per una vall i al mateix temps farem un camí carener, combinant així solell i obaga. El conjunt d'elements que ens dibuixen el paisatge, principalment la vegetació, serà un dels aspectes a observar.

 

 


 

 

  

Nom: Itinerari 16
Per a qui? Aficionat
Recorregut: Lineal
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 26,89 km
Temps: 3h
Desnivell: +792  -795
Inici: Estació de Renfe de Sant Feliu
Final: Estació de Renfe del Papiol
Connexió amb altres itineraris: No

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Se'ns presenta un itinerari un xic exigent tant per la distància com pel traçat per on transcorre. Alternarem indrets tancats i oberts segons passem per zones boscoses o camins careners que ens oferiran vistes panoràmiques.

Itinerari no circular que iniciarem a l'estació de Renfe de Sant Feliu i el finalitzarem a l'estació de Renfe del Papiol passant pel municipi de Molins de Rei. En aquest itinerari l'empremta humana en el territori se'ns fa molt present, el paisatge ens ensenya i recorda a cada pas el passat històric i agrícola de la zona. Aquest passat agrícola el descobrirem observant la vegetació. Antigues feixes de conreu de garrofers i oliveres, es combinen amb una vegetació emergent d'alzines, pins i arbustos. Les ruïnes com les de Castellciuró (s.XIV), el jaciment arqueològic de la plaça de les Bruixes o l'impressionant Castell del Papiol (s.XII) donen mostra d'assentaments a Collserola i d'una intensa activitat en diferents èpoques de la història.
Des de Mas Lluí, ens dirigirem cap a l'ermita de La Salut, també àrea de lleure. Travessant la carretera i vorejant per fora la cimentera, agafarem el camí cap a la Torre Abadal (FO1). Alternarem inicialment un tram de pujades i baixades, un bosc de pins ens acompanyarà al llarg del camí. Ben aviat el canvi de vessant donarà pas a l'ombra i la baixada. Aquesta serà un xic forta en algun moment. Baixarem encaixats entre hortets i parcel·les de conreu que anirem abandonant progressivament fins que tot d'una veurem davant nostre, al capdamunt d'unes oliveres, Castellciuró. A l'àrea hi trobarem una font d'aigua potable. Iniciem un ascens que ens durà ben aviat a alternar pujada i baixada per dins del bosc. Ens mourem una estona a l'entorn de finques particulars, Can Vilagut, Can Barça amb una placeta i un arbre al bell mig. Finalment, enllaçarem amb la pista semipavimentada de Can Tintorer, que ens portarà a trobar la carretera de Molins. A mig itinerari trobarem les restes iberoromanes recuperades de la plaça de les Bruixes. A la part alta del jaciment i en el camí carener hi ha el punt des d'on s'observen alhora els dos castells, a la dreta Castellciuró i a l'esquerra el castell del Papiol.
Tornarem a entrar al bosc, ens dirigirem cap a Can Planes a trobar el punt més baix d'aquest recorregut, prop de la Rierada. Iniciarem aleshores el tram d'ascens pel Coll de l'Amigonet cap a la Serra d'en Rabassa fins el Puig Madrona; l'hípica i la bòbila de Can Domènec donaran pas al tram final fins a trobar les cases i el municipi del Papiol.

 

 


 

 

  

Nom: Itinerari 17
Per a qui? Aficionat
Recorregut: Circular
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 67,88 km
Temps: 7h30
Desnivell: +1692  -1692
Inici: Passeig de les Aigües a l'alçada del Funicular de Vallvidrera
Final: Passeig de les Aigües a l'alçada del Funicular de Vallvidrera
Connexió amb altres itineraris: Amb la majoria d'itineraris. Excepte 1, 2, 12. També es proposen 3 possibles escapatòries.

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Aquest itinerari dóna pràcticament tota la volta perimetral al Parc de Collserola. És una ruta molt llarga que va enllaçant amb trams de camí d'altres itineraris. El recorregut és molt exigent físicament tant per la llargada de quilòmetres com pel relleu accidentat que presenta. Si mirem el perfil i l'alçada veurem que és una successió de pujades i baixades constant, fet que obliga a fer un gran esforç físic i una despesa energètica important. Per tant, cal anar proveïts d'aigua i menjar energètic suficient.
És necessiten un mínim de 7 hores per realitzar-lo de manera que es recomana pedalar i iniciar-lo a primera hora. Cal tenir cura de l'entorn en general, sobretot quan es passa prop de cases, prop de gent i en punts d'especial fragilitat com la Rierada o el Turó de la Magarola. També cal moderar la velocitat a les baixades i tenir especial atenció en travessar la carretera, les pistes i els carrers oberts al trànsit.

Iniciarem l'itinerari circulant molt suaument, escalfant cames per la carretera de les Aigües en direcció cap el Baix Llobregat. Arribats a la plaça Mireia iniciarem la pujada cap a Vallvidrera, a trobar els camins que ens portaran cap els Turons de Can Pasqual, un dels punts alts de la serra, des d'on podrem gaudir d'unes grans vistes en totes direccions.
Una vegada recuperem l'esforç de les pujades, anirem cap a la vall de Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat en baixada llarga i pronunciada. Passarem per la Torre de Santa Margarida i la Torre del Bisbe fins arribar a Can Ferriol, on trobarem una forta pujada que ens durà fins a l'àrea de lleure de Santa Creu d'Olorda. Des d'aquí baixarem cap a Sant Bartomeu de la Quadra per anar a buscar la pista que travessa la humida i delicada zona de la Rierada. En aquesta zona, cal ser especialment respectuosos amb l'entorn.
Des del punt més baix, el creuament de la riera, iniciarem una llarg pujada que ens portarà primer a les Escletxes del Papiol i la zona del Puig Madrona; després ens conduirà per pistes i carreres de la Floresta, fins a Can Cases. En aquest punt farem una curta baixada i després d'una pujada per travessar el torrent i canviar de vall. Arribarem a Can Borrell prop de Sant Cugat del Vallès per un tram de forta baixada. Des de Can Borrell, circularem per diferents pistes que pujant i baixant ens permetran arribar per darrera, al Centre d'educació ambiental de Can Coll. Travessada la carretera i l'àrea de lleure iniciarem una continuada i en alguns moments dura pujada cap el Portell de Valldaura i la zona del Turó de la Magarola, on només podrem circular pels camins de pista amples. L'accés fins dalt del turó és restringit als ciclistes.
En arribar a la cadena seguirem amunt cap el Turó de Sant Cebrià, en forta pujada, passarem per una zona d'eucaliptus i en arribar a dalt començarem a baixar fins el Coll de l'Erola (Vista Rica) on prendrem la carretera de la Rabassada, fins a trobar la pista a l'esquerra que va al Turó de Miralluny i fins els aparcaments del parc d'atraccions. Des d'aquí només ens restarà la gran rampa asfaltada fins al punt és alt de la serra, el Tibidabo (512 metres), on gaudirem de les vistes i ens recuperarem.

 

 


 

 

  

Nom: Passejada 1
Per a qui? Familiar
Recorregut: Anada i tornada
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 3 km
Temps: 35 min
Inici: Centre d'Informació del Parc
Final: Plaça Transvaal
Connexió amb altres itineraris: Itinerari 2

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Passejada familiar en bicicleta, recomanada a partir dels 12 anys. Es tracta d'un recorregut no circular que discorre per pista tancada a la circulació rodada. La passejada comença al centre d'informació del parc prenent el camí de l'escola Xiprers. La ruta té dues pujades fortes, una al principi per guanyar el desnivell inicial que potser ens obligarà a fer-la a peu. Després el camí és planer durant una bona estona fins a remuntar de nou amb un altre pendent, fet que ens permet albirar una vista panoràmica de la serra. Anirem una estona seguint aquest tram més obert fins que arribarem prop d'una masia que deixarem a l'esquerra per enfilar un darrer i petit tram amb fort pendent que ens deixarà a la Plaça Transvaal, on donarem per acabada la passejada. Si baixem el camí asfaltat a la dreta, trobarem el restaurant Can Cortès on podrem fer la parada abans de tornar al centre d'informació. De retorn, haurem d'estar atents a la baixada pronunciada a l'inici i al final del recorregut.

 

 


 

 

  

Nom: Passejada 2
Per a qui? Familiar
Recorregut: Anada i tornada
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 4,6 km
Temps: 33 min
Inici: Àrea de lleure de la Salut
Final: Font de Can Ferriol
Connexió amb altres itineraris: Itinerari 6

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Passejada familiar en bicicleta, recomanada a partir dels 11 anys. Es tracta d'un recorregut no circular que, tot i no discorre per carretera, es una pista oberta a la circulació rodada. El camí l'iniciarem a l'Àrea de Lleure de la Salut de Sant Feliu. Pujarem per la pista EO4, camí de la vall de Sant Feliu fins arribar a la clariana de la Font de Can Ferriol, no ens haurem de desviar en cap moment. Anirem passant arran del curs de la riera que travessarem i descobrirem arbres de conreu com els garrofers arran de camí. El camí va mantenint un lleuger pendent constant i té dues pujades un xic pronunciades però en ser curtes, podem baixar de la bici si cal. Caldrà estar atents a la tornada que va mantenint una baixada continuada.

 

 


 

 

  

Nom: Passejada 3
Per a qui? Familiar
Recorregut: Anada i tornada
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 2,6 km
Temps: 21 min
Inici: Àrea de lleure de Santa Creu d'Olorda
Final: Masia de Can Ribes
Connexió amb altres itineraris: Itinerari 9

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Passejada familiar, recomanada a partir dels 10 anys, que transita per pista oberta a la circulació rodada. Iniciem l'itinerari a l'àrea de lleure en direcció a Molins de Rei per la pista F02 que no deixarem en cap moment fins arribar a Can Ribes. El primer tram prop d'unes cases (300 metres), dóna pas a una baixada on el camí ens endinsa cap el bosc, un bosc d'alzines espès i ombrívol que anirem veient al llarg del camí. Un xic abans del final i al marge esquerra, una petita construcció que recorda un pou, ens marca l'inici d'una curta pujada que acaba davant mateix de Can Ribes, punt final del recorregut. L'anada és més suau però continuada. Per descansar, podem parar a observar entre clarianes el Puig Madrona en primer terme, i al fons el massís de Sant Llorenç i el de Montserrat si el dia és clar.

 

 


 

 

  

Nom: Passejada 4
Per a qui? Familiar
Recorregut: Anada i tornada
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 3 km o 7,2 km
Temps: 25 min o 59 min
Inici: Àrea de lleure de Can Coll
Final: Camps de Can Codina o Parc de la Riera
Connexió amb altres itineraris: Itinerari 3, Itinerari 4

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

L'edat mínima recomanada per realitzar aquesta passejada familiar en bicicleta és de 10 anys, si només arribem als camps de Can Codina, i d'11 anys, fins al Parc de la Riera. L'itinerari va per pista tancada a la circulació rodada. Des de l'àrea de lleure de Can Coll, al final de les barbacoes, prendrem el camí cap a les esplanades prop de la riera per la pista A09. Farem un xic de baixada per arribar-hi. Passat el primer tram, una segona baixada ens durà arran de riera per un passeig agradable i fresc fins a trobar el pas per creuar-la. Seguirem el camí fins a trobar el marge prop dels camps de conreu de Can Codina. En aquest punt podem decidir si reprendre el camí de retorn. El tram que queda és de 2 quilòmetres i presenta un desnivell suau a excepció de l'inici. Anirem a trobar la pista A05 de Can Catà que prendrem a l'esquerra fins el Parc de la Riera.

 

 


 

 

  

Nom: Passejada 5
Per a qui? Familiar
Recorregut: Anada i tornada
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 4,6 km
Temps: 38 min
Inici: Plaça Rotary
Final: Restaurant Can Borrell
Connexió amb altres itineraris: Itinerari 4

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Passejada familiar en bicicleta recomanada per a nens a partir de 8 anys, que transita per pista tancada a la circulació rodada. La ruta comença a la Plaça Rotary al final del Pla del Vinyet, on trobarem l'accés al Parc de Collserola. Entrarem per la pista B06 i no la deixarem fins al final. El camí se'ns presenta inicialment com un passeig per zona de camps. A 500 metres trobarem el Pi d'en Xandri i mig quilòmetre més endavant entrarem a la zona de bosc. A partir d'aquí i després de travessar la riera, el camí s'enfila una mica durant uns 600 metres. De nou recuperarem el camí planer entre els camps i el bosc fins arribar a la coneguda masia de Can Borrell, un restaurant que ja forma part de la cultura gastronòmica de Collserola.

 

 


 

 

  

Nom: Passejada 6
Per a qui? Familiar
Recorregut: Anada i tornada
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 4,8 km
Temps: 1h04
Inici: Plaça Mireia a l'àrea de lleure de Sant Pere Màrtir
Final: Vil·la Paula a l'altre extrem del Passeig de les Aigües
Connexió amb altres itineraris: Itinerari 1

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Passejada familiar en bicicleta, recomanada per a edats a partir dels 9 anys, que transita per pista tancada a la circulació rodada i que té una rampa pavimentada d'uns 300 metres. Aquesta passejada és el punt d'accés del Passeig de les Aigües per la zona del Baix Llobregat. És una ruta panoràmica en el seu conjunt. L'inici per la pista E01 ens ofereix, durant uns 500 metres, vistes sobre la vall del Llobregat amb Sant Just als peus i el massís del Garraf i d'Olorda darrere. Canviem de vessant i canviem de paisatge, ara el relleu de la ciutat es perfila amb el mar de fons. Ben aviat una rampa pavimentada, que probablement farem a peu, ens enllaça amb la passera de fusta per anar a trobar el Mirador dels Xiprers. A partir d'aquí el camí és totalment planer, passarem una cadena i trobarem dos trencalls a mà dreta que deixarem. Seguim endavant fins arribar a una altra cadena a tocar de Vil•la Paula, una casa senyorial que ens queda a mà dreta del camí i on donarem per acabada la passejada reprenent el camí de retorn.

 

 


 

 

  

Nom: Passejada 7
Per a qui? Familiar
Recorregut: Anada i tornada
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 6 km
Temps: 51 min
Inici: Tram del Passeig de les Aigües: des de l'aparcament del Pla de les Maduixes al final del carrer Mane
Final: La cadena abans del trencall de la Font del Mont
Connexió amb altres itineraris: Itinerari 1

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Passeig familiar en bicicleta, per a nens a partir de 7 anys, que transita per pista tancada a la circulació rodada. S'inicia a l'aparcament del Pla de les Maduixeres per fer un tram del Passeig de les Aigües. Planegem tota l'estona per la pista principal. A 500 metres ja trobem la primera de les tres fonts del recorregut. Seguim per la pista CO1; observant el paisatge descobrim la segona font envoltada de lledoners i amb un monumental pollancre de testimoni. Més endavant, tot girant el camí, la imponent Torre de Collserola, el Tibidabo, i la darrera font. Ens queden uns 700 metres per arribar al final del camí que ens vindrà marcat per una cadena i un muret que, fent de mirador, ens indica el camí de retorn. Si volem anar a la font del Mont, haurem d'arribar-nos fins la zona urbana ja que ens queda passada la cadena i dins del barri que porta el mateix nom.

 

 


 

 

  

Nom: Passejada 8
Per a qui? Familiar
Recorregut: Anada i tornada
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 1 km
Temps: 17 min
Inici: Residència Vista Rica (km 4,8 ctra de la Rabassada BV 1417)
Final: Clariana de la urbanització Sant Medir
Connexió amb altres itineraris: No

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Passejada familiar en bicicleta recomanada a partir dels 6 anys, que transita per pista forestal ampla oberta a la circulació rodada. És una ruta ideal per observar la vegetació del parc. Si la fem a l'hivern, descobrirem les flors blanques del marfull, disposades en forma d'ombrel·la (com un pom). Aquest és un arbust típic del sotabosc d'alzinar que presenta una fulla coberta de pèl i forma de llança. També hi podrem trobar bruc, més alt i vertical, flors petites i disposades de manera dispersa. Antigament les branques seques s'aprofitaven per fer escombres i la soca per fer pipes de fumar. Un bon recurs per a la identificació de plantes són les fitxes de camp editades pel Consorci del Parc.
Aquesta pista coneguda coma Pas del Rei, ens ofereix un camí totalment planer que ens durà fins la clariana d'accés a la Urbanització de Sant Medir. Si anem amb nens petits (6-7 anys), aquest serà el punt de retorn. Amb nens més grans, podem continuar enfilant la pista BO4 i fer uns 400 metres de pujada fins una cruïlla de camins. Davant nostre trobarem la indicació del turó de la Magarola, punt d'observació d'aus rapinyaires a la tardor (no és permès l'accés en bicicleta). La bifurcació permet continuar a l'esquerra en direcció al Vallès, a la dreta cap el Barcelonès o sinó, iniciar el camí de retorn cap a Vista Rica.

 

 


 

 

  

Nom: Passejada 9
Per a qui? Familiar
Recorregut: Anada i tornada
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 5 km
Temps: 27 min
Inici: Esplanada - aparcament de Can Rius (al costat ctra del Cementiri)
Final: Barri de Torre Baró
Connexió amb altres itineraris: Itinerari 10

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Passejada familiar en bicicleta, recomanada a partir dels 11 anys, que transita per pista tancada a la circulació rodada. Iniciem la passejada pel camí lateral a la carretera fins a trobar la rampa que ens enfila al costat de la passera. La pujada fins arribar al començament de la pista, té uns 15 metres i l'haurem de fer a peu ja que el pendent és molt pronunciat. Després el paisatge que ens ofereix la passejada ens compensa l'esforç fet. La pista AO6 és el tram del Passeig de les Aigües per la banda del Vallès. És la banda més desconeguda d'aquesta ruta-mirador que ens descobrirà vistes de Sant Llorenç, Montserrat i el Montseny. En primer terme i sempre present, tindrem el turó de Montcada i el tram final del Besòs. Ja inicial el camí, farem una lleugera pujada fins a trobar el trencall del turó d'en Segarra que passarem de llarg; haurem fet els primers 800 metres. A partir d'aquí, farem una lleugera baixada en direcció Torre Baró per la mateixa pista AO6. El camí va serpentejant la muntanya oferint-nos un passeig agradable i unes fantàstiques vistes sobre el Vallès. El donarem per acabat quan trobem la cadena al final del camí, a la part alta del barri de Torre Baró. El camí de retorn se'ns presenta un xic més dur ja que ens agafarà principalment de pujada tot i ser lleugera.

 

 


 

 

  

Nom: Passejada 10
Per a qui? Familiar
Recorregut: Anada i tornada
Temàtica: Paisatgística
Distancia: 3 km
Temps: 26 min
Inici: Ctra de Molins (BV-1468, entre km 10 i km 11) on comença la pista de Can Llevallol
Final: Barri de Mas Sauró
Connexió amb altres itineraris: No

descarregar Descarregar el track (kml)

descarregar Descarregar el track (gpx)


 

Passejada familiar en bicicleta, recomanada per a edats a partir dels 9 anys, que transita per pista oberta a la circulació rodada. La ruta s'inicia arran de la carretera de Molins, deixant el cotxe a la clariana que trobarem davant la masia de Can Cuiàs. Entrem pel camí de pista D03 i no el deixarem en cap moment. Farem un primer tram planer d'uns 500 metres fins arribar a la casa de Can Llevallol. Allà la vista se'ns obre, veurem les cases de Vallvidrera sota un majestuós Tibidabo i la imponent Torre de Collserola. Continuem el camí en pendent uns 200 metres fins a recuperar de nou el pla ja fins el final. Ara la pista serpenteja suaument la muntanya durant 700 metres i ens fa un passeig agradable per l'alzinar fins arribar al final del camí.