Un punt de referència dels mestres i professors que volen incloure el Parc de Collserola en les seves programacions. Els diumenges, centre difusor dels valors de Collserola a la ciutadania.

A causa de les restriccions de la COVID-19, les visites guiades a la granja de Can Coll queden anul·lades fins a nou avís. Es podrà visitar la masia i accedir als corrals de la granja de manera lliure i complint l’aforament màxim establert. Entre setmana continuen les activitats educatives concertades.

La masia de Can Coll està situada a l’extrem nord-est del Parc de Collserola, dins del municipi de Cerdanyola del Vallès, i la finca té una extensió de 236 hectàrees. La masia, ja documentada des de l’any 1495, conserva tota la bellesa i l’originalitat del món rural vallesà. Des de 1988 és un equipament municipal, restaurat i gestionat pel Consorci del Parc Natural de la serra de Collserola.

El novembre de 1988 es van iniciar les activitats com a centre d’educació ambiental. Fou el primer equipament públic obert per l’aleshores denominat  Patronat del Parc de Collserola. Actualment,  els dies laborables és centre d’educació ambiental, amb una oferta d’activitats educatives dirigides a l’educació formal, des de llars d’infants, escoles de primària, instituts, universitats, fins a escoles d’adults i d’educació especial i també activitats formatives dirigides a l’educació del lleure i és seu del  CDRE del Parc de Collserola  (Centre de Documentació i Recursos Educatius) que assessora, informa, ofereix recursos i préstec de material a estudiants i docents dels centres educatius. Els diumenges és centre d’informació i acollida de visitants amb propostes de descoberta del seu entorn natural i rural.

Entre setmana, el treball pedagògic del centre d’educació ambiental Can Coll, es basa en l’oferta d’experiències educatives i lúdiques que estimulin l’exploració, l’aprenentatge, l’estimació, el gaudi, el diàleg i la participació, tenint com a protagonista absolut l’ambient natural de la serra de Collserola.

S’utilitzen mètodes d’ensenyament – aprenentatge basats en el descobriment lliure o guiat i en la resolució de problemes. Són processos viscuts sempre en primera persona pels participants. No es pretén donar informació perquè els alumnes l’assimilin, sinó que el que es busca és la construcció d’un coneixement conjunt, mitjançant accions cooperatives, de síntesi, d’informació, d’experimentació i d’investigació. Sentiment-emoció-coneixement, estan ben presents en tots els programes. Anualment i d’acord amb el resultat de les avaluacions de mestres, alumnes i dels propis educadors, es fa una revisió complerta de cadascun dels programes de l’oferta d’activitats educatives.

Acull majoritàriament escolars d’educació infantil, primària i secundària que fan activitats d’una jornada, de dilluns a divendres. Hi ha més de 20 propostes diferenciades per nivells d’edat, aprofundiment i temàtica. A més, es fan programes personalitzats a grups d’alumnes universitaris, escoles d’estudis superiors, d’adults o d’educació especial. Trobareu detallades totes les propostes a l’apartat  El Curs al Parc.

L’accés a la informació és una eina bàsica. El CDRE és un servei de suport a la gestió de Collserola, amb un accent especial a la difusió dels recursos pedagògics que genera el propi Parc Natural. La feina s’estructura en els següents àmbits: documentació, recursos educatius i coordinació amb altres centres de documentació.

Els diumenges al matí, de 9.30 a 14.30 h  Can Coll està obert a tothom. Està tancat de Nadal a Reis, Pasqua i del 24 de juny a l’11 de setembre.

Hi trobareu un servei d’informació i venda de publicacions del Parc, podreu descobrir la masia i el seu entorn rural i participar en diferents activitats.

La masia es pot visitar de manera lliure. La planta baixa conserva l’estructura de les masies de finals de segle XVII i XVIII i a la primera planta s’hi aprecia l’aspecte més senyorial que va anar adquirint a mitjans del segle XIX i principis del XX. Dins hi trobareu l’exposició l’Home i el medi a Collserola que mostra la manera de viure de la pagesia antigament.

També podreu visionar els audiovisuals: Això és Collserola  i  Can Coll 500 anys i fer jocs de descoberta per a famílies.

Podreu fer, pel vostre compte, alguna de les 6 Passejades senyalitzades pels voltants, que us permetran passejar pel bosc i descobrir les vistes panoràmiques del Vallès o els ambients frescals dels torrents.

De les 11h a les 13:30h hi haurà visita lliure i gratuïta al corrals exteriors de la granja on trobareu la somera, les truges, la vaca i l’aviram del galliner (les visites guiades a la granja queden anul·lades fins a nou avís).

Del primer diumenge de novembre a l’últim diumenge de febrer, de 10.30 a 13.30 h es poden fer observacions d’aus hivernants a la Feixa dels Ocells. Cal que us porteu els vostres prismàtics. Descarregueu-vos el tríptic.

Us proposem

Troba’ns a les xarxes

           

Itineraris al voltant