Durant dos dies, especialistes en flora i fauna acompanyats per nombrosos de ciutadans, han rastrejat a fons el Parc Laberint d’Horta amb l’objectiu d’observar i registrar, d’una forma lúdica,  la biodiversitat d’aquest espai verd urbà, veí de la serra de Collserola.

L’esdeveniment, que porta el nom de BioblitzBCN es va desenvolupar els dies 19 i 20 d’abril i hi van col·laborar una trentena de científics experts en algues, fongs, líquens, plantes superiors, mol·luscs, papallones i altres artròpodes, rèptils i amfibis, peixos i ocells.Totes les dades d’observacions recollides passaran a formar part del catàleg de biodiversitat de la ciutat.

El BioblitzBCN és una proposta de l’Ajuntament de Barcelona, impulsada des d’Hàbitat Urbà, i del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, amb la participació d’entitats científiques i naturalistes així com també de botànics i zoòlegs voluntaris. Aquest any, i donada la proximitat del Laberint d’Horta a la serra de Collserola, el Consorci també s’ha sumat a la iniciativa.

En Francesc Llimona, biòleg del Parc i Alfons Raspall, biòleg i tècnic d’ús públic del Consorci, van prospectar i apropar el món dels ocells als participants de la jornada. Fent servir una  metodologia semblant a l’emprada  en el programa de seguiment de l’avifauna de Collserola, es van censar més de 35 espècies d’ocells, sobretot d’ambients forestals però també alguns d’ambients aquàtics com el Bernat Pescaire. Durant la recerca van ser de gran utilitat els materials divulgatius editats pel Consorci, tals com les Fitxes d’Ocells o la Guia de Natura del Parc.

El divendres al matí la investigació la van portar a terme grups d’escolars mentre que a la tarda i durant tot el dissabte la jornada es va obrir a la participació de la ciutadania.  Aquesta edició ha comptat, a més de la pròpia recerca insitu, d’un programa d’activitats complementàries format per visites guiades al jardí, tallers fotogràfics, xerrades i presentacions. També s’ha aprofitat l’esdeveniment per presentar dos nous projectes: Adopta un liquen i l’Atles d’aus nidificants de Barcelona que porta a terme l’Institut Català d’Ornitologia amb la participació de nombrosos voluntaris/es i que compta amb la col·laboració del Consorci.

El Bioblitz és una jornada que cada any celebren una vintena de ciutats del món, sobretot a Anglaterra, Irlanda i Estats Units, lloc on va néixer aquesta iniciativa. Aquesta ha estat la tercera edició a Barcelona i la primera al Parc del Laberint. Les edicions anteriors es van desenvolupar al Parc de Montjuïc.  L’èxit de l’esdeveniment fa preveure la seva continuïtat els propers anys.

 

Més informació a:

La Fàbrica del Sol (Ajuntament de Barcelona) www.bcn.cat/lafabricadelsol

Museu de Ciències Naturals https://www.blogmuseuciencies.org

Reportatge BTV,  programa Connexió Barcelona del dia 19/04/2013: https://www.btv.cat/alacarta/la-porteria/24235/?v=1366720230

 

CPNSC, 23 d’abril 2013

compartir