El Parc Natural de la Serra de Collserola ha acabat les obres de rehabilitació de can Baró, una de les poques masies de Collserola amb agricultura en actiu. Ha estat una decisió estratègica restaurar-la per protegir la vall.

Aquesta masia, estratègicament situada al torrent de Can Baró, tributari de la vall de Sant Just, presentava un nivell de deteriorament que feia perillar la seva supervivència i representava un risc per als seus masovers. Aquests feien de pagesos, mantenint aquest fons de vall preservat i amb activitat agrícola.

Les obres no han estat fàcils. En base al projecte de l'arquitecte Alfred Fernandez de la Reguera i sota la seva direcció, els serveis tècnics del Consorci han col laborat estretament i s'han fet responsables de la co-direcció. S'ha comptat, també, amb la participació de l'Ajuntament de Sant Just Desvern.

La masia de Can Baró que data del s. XVI, és un edifici inclòs al catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Sant Just Desvern i propietat de l'esmentat ajuntament, igualment com la resta de la finca de Can Baró, de caràcter agrorural. Els primers antecedents escrits de Can Baró són de l'any 1592 però la construcció seria anterior ja que la seva planta té reminiscències visigòtico-romanes.

Aquest projecte s'ha pogut dur a terme gràcies al conveni de col·laboració que l'Ajuntament de Sant Just Desvern i el Consorci del Parc de Collserola van signar amb l'empresa Aigües Ter – Llobregat (ATLL) mitjançant el qual, ATLL assumeix el cost d'algunes actuacions per millorar la Vall de Sant Just en compensació per les actuacions derivades de la construcció de la canonada d'aigua Fontsanta – Trinitat, que travessa la serra de Collserola.

compartir