Tot Collserola - De Barcelona a Sant Cugat del Vallès

TIPUS: A peu per Collserola
DIFICULTAT: Alta
TEMPS: 3h
DISTANCIA: 10,5 km
AMBIT: Parc
INICI: Parc del Laberint de Barcelona
FINAL: Camí de Can Borell a Sant Cugat del Vallès

Descàrregues

Itinerari transversal de la serra de Collserola. El recorregut per conèixer algunes pinedes i formacions arbustives i herbàcies a la banda barcelonina i exuberanst boscos als vessants del Vallès. En arribar a la plana, el paisatge esdevé rural, amb nombrosos camps de conreu encerclats de bosquets. L’itinerari ofereix belles vistes sobre el pla de Barcelona i el Vallès, que mostren clarament els límits de la serra, i remarca la seva funció d’autèntic pulmó verd de la megalòpoli bercelonina.

Sortida: S’inicia al Parc del Laberint de Barcelona, on es pot arribar fàcilment amb transport públic. Coincideix amb el GR 6 de Barcelona a Montserrat.
Arribada: El camí de Can Borrell, que segueix la riera de Sant Medir, arriba fins a Sant Cugat del Vallès, on hi ha l’estació de FFG.

Màquia al vessant barceloní
La màquia forma paisatges de gran vellesa cromàtica. Les plantes que hi viuen són: l’alzina, el roure, l’arboç, l’aladern, la gòdua, el matabou, el matapoll, etc. El seu nom prové de la barreja d’espècies que taca el paisatge de diferents colors.

Turó de la Magarola
És el turó d’on es porta a terme la campanya anual d’observació i seguiment d’ocells rapinyaires. Durant els mesos de tardor, nombrosos ocells d’arreu d’Europa travessen la serra en viatge migratori cap al sud, a la recerca de les àrees africanes d’hivernada.

Vall de Sant Medir
Al fons de la vall i a les obagues més ombrívoles, les condicions de més disponibilitat d’aigua i de menys insolació permeten l’existència d’arbres de fulla caduca i de vegetació de ribera.

Castell Fortí
Construcció militar que fou utilitzada com a polvorí. Tot i que no hi ha documentació del seu origen, es creu que fou construït durant una de les guerres carlines. Actualment està en ruïnes.

Sant Medir
Ermita romànica del segle XI. De planta rectangular, amb volta de canó i campanar d’espadanya. Va ser reformada el 1447,, i recentment fou restaurada la façana. El 3 de març de cada any se celebra un aplec que acull centenars de persones.

Can Gener
Masia del segle XV de grans dimensions. Té unes vistoses golfes-galeria. Modificada i restaurada amb encert. Els camps situats al voltant encara s’usen.

Sant Adjutori
Ermita romànica del segle XII, de panta circular i sense absis. Està situada a l’antic camí romà de Barcelona a Sant Cugat del Vallès.

Can Borrell
Masia dels segles XVII-XVIII, situada en un eixamplament de la vall de sant Medir. Modificada i ben restaurada, acull un restaurant. Els camps de conreu enmig del bosc ocupen els indrets més planers, òptims per al treball de la terra.

Forn ibèric
Forn de ceràmica del segle II-I aC. Està situat prop de la capella de Sant Adjutori i en molt bon estat de conservació. Es poden observar la cambra de foc de planta quadrada i restes de la cambra de cocció.

Riera de Sant Medir
El bosc de ribera, a la vall de Sant Medir, forma una cinta de vegetació que a la tardor destaca d’entre els arbres que l’envolten. Les espècies eutòctones, com els avellaners, gatells, freixes i àlbers es barregen amb arbres introduïts, com el plàtan, el pollancre, l’acàcia i altres.

Pi d’en Xandri
Arbre emblemàtic. Darrerament ha estat objecte d’actes de vandalisme. S’ha fet un gran esforç per impedir la seva mort.

Monestir de Sant Cugat del Vallès
Segles XI a XVIII. Fou el monestir més important del comtat de Barcelona. Es conserven el claustre romànic, l’esglèsia i el Palau de l’Abat.