-- 14/06/2019

L’eruga peluda del suro (Lymantria dispar) és una espècie pròpia dels alzinars mediterranis que, tot i recordar la de la processionària del pi,  no és urticant i per tant no genera cap perill per a les persones i ni pels animals de companyia.
Exemplar d’eruga peluda del suro fotografiat al Parc Natural de Collserola el mes de juliol de 2018. Font: CPNSC

Durant les últimes setmanes diferents usuaris del Parc i habitants de les zones urbanes properes a Collserola  ens han fet arribar la seva preocupació per la presència d’aquesta espècie de papallona.

Les erugues de sureda o alzina apareixen al mes d’abril i fan 4 o 5 mudes durant dos mesos, després entren en fase de crisàlide i, finalment, passades 3 setmanes surten en forma de papallona, moment en que s’aparellen, fan la posta i moren.

Durant la fase d’eruga aquesta espècie no provoca danys a les persones i ni animals. Pel que fa al bosc, els arbres es recuperen i, gràcies a altres insectes paràsits i predadors, les erugues no acostumen a quedar-se més de 2 anys a la mateixa zona. Aquesta espècie té força depredadors naturals que a més actuen en tots els estadis (ou, eruga, crisalida, papallona). Per tant, en aquestes latituds, generalment no representen una plaga, entenent com a plaga uns danys irreparables en la vegetació i/o afectació de les persones.

En aquest sentit, i també per protegir els insectes i la fauna associada a aquests
-principalment ocells-, cal que l’ús de tractaments fitosanitaris es minimitzin als espais protegits i per tant no recomanem l’aplicació de cap insecticida.

compartir