S’ha instal·lat un nou tancat a Can Ferriol (Sant Feliu de Llobregat) per a l’estabulació ocasional d’un  ramat de cabres que mantindrà el sotabosc d’aquesta finca. Aquest clos ramader era necessari per a poder aplicar el pla de pastura dissenyat a la finca. El nou tancat ha estat finançat gràcies al conveni subscrit entre l’Obra social de La Caixa i la Diputació de Barcelona per al desenvolupament del pla de gestió integral per a la conservació dels sistemes naturals de la Xarxa de Parcs naturals de la Diputació de Barcelona

Per a la gestió de la finca pública de Can Ferriol, sobre la que s’ha aplicat un Pla tècnic de Gestió i Millora Forestal (PTGMF), cal una acció permanent de manteniment del sotabosc, afavorint el major i millor creixement de les espècies arbòries permetent una disminució de riscos en cas d’incendi forestal.

Per a dur a terme aquest manteniment el Consorci ha dissenyat un pla de pastura que portarà a terme un pastor ubicat en aquesta mateixa zona del municipi de Sant Feliu de Llobregat. Degut al caràcter eminentment forestal de la finca, s’ha previst que el ramat estigui constituït per cabres donat  que poden assolir grups molt més nombrosos (fins a 300 individus) i que és una espècie molt més indicada per aquest tipus de terreny que les ovelles.

Per garantir el cicle de pastura i els itineraris dissenyats, cal disposar d’instal·lacions emplaçades estratègicament on poder tancar el ramat temporalment (un dia, dos dies, la nit,…) i disposar d’abeurador. Així doncs en aquesta finca de Can Ferriol, s’ha utilitzat una de les petites feixes agrícoles recuperades per a bastir aquest clos ramader, imprescindible per a l’actuació de manteniment forestal de la finca.

La finca de Can Ferriol, que disposa d’una bonica masia que li dona el nom, és eminentment forestal amb unes poques feixes agrícoles que el Consorci ha pogut conservar i recuperar al llarg dels anys. Aquestes feixes constitueixen importants clarianes obertes dins d’un espai de bosc molt tancat, que incrementen la diversitat biològica i de paisatge.

Aquesta nova acció, constitueix un nou pas en la incorporació de la ramaderia com a eina de gestió del parc. La pastura controlada amb ramats d’ovelles al Parc es va iniciar l’any 1995 amb l’objectiu de facilitar el manteniment de les franges de protecció i reduir, així, la vegetació arbustiva per a la prevenció d’incendis. Fruit d’aquest paper tant important, el desembre 2011 es va posar en funcionament una primera nau a la zona de Ca n’Oller (Montcada i Reixac) que pot acollir fins a 500 ovelles.

CPNSC, 26 de gener de 2015

compartir