Cada any, als mesos de setembre i octubre, l’època de pas dels ocells rapinyaires, es porta a terme la campanya d’observació i seguiment. L’observació es fa des del turó de Magarola i és oberta a tothom els caps de setmana. Uns monitors especialitzats us ajudaran a identificar les espècies.

Des de l’any 1988 es realitza a Collserola el seguiment de la migració de tardor dels ocells rapinyaires i altres aus planadores. L’observació és fa des del turó de Magarola, indret privilegiat, especialment condicionat, que es troba en el camí de pas dels ocells.

Quan s’inicia la tardor els ocells migradors deixen les àrees de cria del centre i nord d’Europa per anar a buscar la bonança hivernal al continent africà. El pas majoritari dels rapinyaires a Collserola es produeix cap a la segona quinzena de setembre.

Les rutes de migració estan ben definides i aprofiten els corrents tèrmics que permeten als ocells enlairar-se i fer grans distàncies sense gaire esforç. Les rutes son sempre continentals i travessen les serralades per colls determinats. Quan han de salvar els mars ho fan sempre pel pas més curt. La ruta que passa per Collserola es coneguda com a via litoral de migració.

La campanya de seguiment que es fa al Parc es planteja tan pel seu interès científic com per l’afany de divulgar el fenomen. Durant tots els dies dels mesos de setembre i octubre que hi ha campanya, un o dos especialistes fan el recompte dels ocells i atenen als visitants orientant-los en l’albirament i interpretant el que es veu.

Una iniciativa que any rere anys incrementa el seu interès científic i el nombre de seguidors. I enguany en farà 30!

COVID-19

Atesa l’actual situació de pandèmia, a la Magarola caldrà tenir en compte les següents restriccions i mesures

  • És imprescindible l’ús de la mascareta
  • La plataforma del mirador serà per a ús exclusiu de l’activitat
  • L’aforament queda limitat a 8 persones que s’hauran de distribuir en els punts expressament senyalitzats
  • Els caps de setmana i festius, a l’inici del camí situat a l’encreuament entre la pista B04 i la B01 (41°26’23.1″N 2°07’45.6″E) trobareu un punt d’informació i control d’accés on es gestionarà l’aforament del mirador.
  • El temps de permanència màxim dels visitants serà de 30 minuts
  • No es cediran prismàtics ni altres aparells òptics. Cadascú haurà de portar el material propi d’observació.

       

Com arribar al turó de la Magarola

Aproximació en cotxe fins:

  • Al Revolt de la paella, km 3,9 de la carretera de la Rabassada – seguir a peu la pista aproximadament 1,3 km i arribareu al turó de la Magarola.

A peu:

  • Des de Barcelona. Del Parc del Laberint d’Horta, per darrera del velòdrom - trobar el GR-6 (Barcelona-Montserrat) – seguir les banderoles: portell de Valldaura - carretera de la Rabassada - Vista Rica.

Observacions enregistrades. Rapinyaires i altres aus planadores