-- 17/11/2021

Dins del context de la Setmana de la Ciència 2021, Europarc España va organitzar aquestes jornades al Parque natural y Reserva de la Biosfera Bardenas Reales de Navarra, els dies 4 i 5 de novembre.

Les Jornades Tècniques “Ciencia ciudadana y áreas protegidas” organitzades per Europarc España estaven programades el novembre del 2020, però la pandèmia va obligar a posposar-les i finalment s’han pogut celebrar aquest any. Les ha acollit el centre d’Informació Aguilares del Parc Natural i Reserva de la Biosfera de las Bardenas Reales de Navarra.

El primer dia, un cop donada la benvinguda a les persones assistents per part de les autoritats del Parc, Javier Puertas, el representant de l’Oficina tècnica d’Europarc-España va començar el tractament del tema fent un resum de l’estat de la ciència ciutadana en els espais naturals de l’Estat.

A continuació, es van presentar diferents experiències que s’estan duent a terme a escala local, en aquest cas a les Bardenas, a escala regional i estatal i finalment a escala d’àrees protegides concretes.

Del primer bloc, cal destacar el paper decisiu que han tingut i tenen els grups de persones voluntàries en la recerca i en millor coneixement dels sistemes naturals de les Bardenas, així com de la recuperació d’algunes espècies. També es va explicar quines recerques en aquest espai han estat una contribució important a iniciatives d’àmbit estatal.

En el segon bloc es van presentar tres projectes de recerca i seguiment científic, que partir de la creació de plataformes i Apps conviden la ciutadania a aportar les seves observacions. Es van presentar Natusfera i INaturalist, que té com a objectiu detectar i fer el seguiment de l’estat de les espècies invasores dels Parcs Nacionals; Biodiversidad virtual, que utilitza la fotografia per fer el recull dels ambients que hi ha als Espais protegits, i l’IBA, creat per facilitar la detecció i avaluació de les amenaces i utilitza l’App Natura Alert.

Finalment, un tercer bloc va permetre conèixer tres experiències locals: el programa de seguiment fenològic que es fa amb escolars a la Reserva de la Biosfera de la Sierra del Rincón, a la comunitat de Madrid, el programa de ciència ciutadana en espais Natura 2000 que coordina l’Ajuntament de Vitoria-Gasteiz, i l’aportació del voluntariat ambiental en la gestió del Parc Natural de Collserola.

Responent a la demanda feta per Europarc, una tècnica del servei d’Ús Públic del Consorci va exposar quina ha estat des de l’inici, la contribució del voluntariat, no només l’ambiental, en el coneixement que tenim actualment dels sistemes naturals de Collserola, del patrimoni construït i de l’ús del Parc, i que són una ajuda a l’hora de gestionar aquest espai natural. En aquesta presentació es va parlar del paper que van tenir alguns grups escolars i entitats a l’inici del Parc i que van contribuir a recollir informació dels sistemes naturals de Collserola. A continuació, es va explicar quina va ser l’aportació de les persones que van participar al llarg dels 25 anys que va durar el projecte de Voluntaris de Collserola. Aquest escenari de formació, col·laboració i participació ciutadana va donar molt bons fruits, com l’intercanvi i el treball conjunt entre les persones voluntàries i les tècniques del Consorci, amb una llista inacabable d’actuacions que van contribuir al coneixement i a la conservació del patrimoni de la serra.

De forma paral·lela, algunes entitats i empreses ja feien col·laboracions al Parc, però va ser l’any 2017 quan va començar a agafar forma l’estructura actual del conjunt dels programes de foment de la participació i suport al voluntariat, que ha anat evolucionant fins a l’actualitat i que serveix de marc per a la col·laboració i el treball conjunt amb el Consorci d’entitats, empreses i ciutadania en general.

Amb tot això, no ens podem oblidar de les activitats de divulgació que en el marc de l’Agenda del Parc també tenen com objectiu animar la ciutadania perquè participi en petits projectes de recerca.

I per últim, també hi ha tot un seguit de projectes de recerca i seguiment que coordinen altres administracions, universitats i entitats, etc., a les quals el Consorci s’ha sumat i que desenvolupa amb centres escolars, entitats, empreses i visitants.

Com a resum cal dir que perquè la contribució de la tasca voluntària –no només en el camp ambiental – al coneixement i a la gestió d’un espai protegit sigui real cal que totes les propostes que es facin estiguin vinculades a les línies de treball que du a terme el seu òrgan gestor, i que dins dels seus serveis tècnics hi ha d’haver responsables que de forma coordinada les dissenyin i les desenvolupin. Aquest és el cas del Consorci del PN de Collserola i és la clau que assegura no només el treball conjunt entre gestors i ciutadania, sinó que la ciutadania se sentí implicada i partícip de la gestió de l’espai protegit.

El segon dia de les Jornades es va fer una visita tècnica al Parc de las Bardenas Reales de la mà d’alguns representants de la seva Junta gestora, inclòs el polígon militar, on es fa un seguiment de la sargantana corredora.

compartir