-- 28/07/2021

Durant l’estiu es realitzen obres de millora d’aquest espai d’ús habitual per l’alumnat que gaudeix de Can Coll al llarg del curs escolar i també per les famílies que visiten l’equipament els diumenges.

Al llarg d’aquests mesos de juliol i agost es portaran a terme al Centre d’Educació Ambiental de Can Coll les obres que serviran per millorar el mur perimetral que voreja l’espai conegut com Jardinet de la Senyora Coll. Aquest emplaçament és un dels entorns d’ús habitual per l’alumnat, sobretot dels grups d’Educació infantil, que visiten el centre d’educació ambiental de Can Coll. Allà es on gaudeixen de les estones de lleure abans i després de portar a terme les activitats amb l’equip d’educació del centre. Un espai privilegiat gràcies a la bellesa natural que li donen els arbres que hi són presents, on a més dels fruiters hi destaca un gran cedre; però també per la comoditat que suposa per l’estada d’infants i professorat, com espai de joc segur i agradable.

L’origen d’aquest espai emblemàtic de Can Coll es remunta a la dècada de 1920, quan el mas va experimentar un procés de “modernització” tant de l’interior com dels entorns de la casa per adaptar la construcció a una estètica més pròpia de la seva època. Amb aquesta idea van refer moltes de les baranes que vorejaven els horts i els camps. Tanmateix, les cròniques expliquen que uns anys més tard, al 1935, la família Serra, propietària de la masia en aquells moments, va continuar amb les obres en aquest espai adjacent a la capella. Va ser la celebració del casament d’una de les filles de la nissaga el fet que va motivar que Joan Serra decidís embellir el jardí i donar-li l’aparença amb que ha arribat fins als nostres dies. Per cert, que la “Senyora Coll” era en aquella època Maria Teresa Espasa Rius, dona de l’amo Serra.

El pas del temps, però, s’ha deixat notar i en els darrers anys l’estat de conservació del Jardinet de la Senyora Coll s’havia vist afectat, motiu pel qual ha estat necessari el plantejament d’una intervenció de restauració per arranjar-lo de manera  permanent i segura. En aquest sentit, les obres que van començar el passat 19 de juliol s’han iniciat amb el desmuntatge del mur de maons i de la balustrada de rajoles que forma el perímetre d’aquest espai per la banda de llevant. Aquesta operació s’ha fet progressivament per tal d’assegurar la conservació de les rajoles i el seu restabliment posterior un cop es refaci el mur i l’estructura. No en va, aquestes peces són originàries de la mateixa bòbila que antigament funcionava en el mateix mas de Can Coll. Avui en dia en ruïnes, la història de l’emplaçament on es troba la bòbila és al mateix temps singular, ja que està reconegut com a jaciment arqueològic datat de l’edat del Ferro (650 al 50 aC.) quan era explotat pels Ibers.

S’espera que les obres s’estenguin al llarg de cinc setmanes i permetin que el Jardinet de la Senyora Coll estigui en perfectes condicions quan a partir del 12 de setembre Can Coll reobri les seves portes als visitants dels diumenges i, especialment, quan a partir de l’1 d’octubre Can Coll torni a acollir activitats educatives amb les escoles.

compartir